Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
цікавинки

Під весільний вінець в українському національному вбранні

Вишита сорочка, запаска, кабат (своєрідний піджак), бавниця на голові… Ні, це не сценічний костюм, це весільний одяг в українському стилі, який пропонуватимуть молодятам Львова і не тільки для церемонії одруження.

Як розповіла заступник голови Фонду святого Володимира Леся Крип’якевич, весільний одяг, у якому тепер вінчаються молодята, абсолютно не відповідає менталітету українців. Тому у фонді вирішили відродити традицію українського весілля з усіма його традиціями та обрядами (з вишиваними рушниками, короваєм, іконою, традиційними піснями та побажаннями). Першим кроком у цій роботі стало розроблення традиційного українського весільного одягу. Фонд замовив Львівському державному коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І.Труша розробити моделі українського весільного вбрання. Студентам-дипломникам запропонували п’ять варіантів одягу. Вони обрали вбрання за мотивами костюмів козацької шляхти, Східного Поділля та Яворівщини (Львівська область).

Весільний одяг за мотивами костюмів Яворівщини складатиметься з вишитої сорочки, спідниці, вишитих запаски та кабату, а також бавниці (головний убір, у якому є вишита основа та китиці). У чоловічому костюмі також є вишита сорочка, кабат, штани. В одязі поєднані лляні та бавовняні тканини білого та кремового кольорів, вишивка виконана червоними і чорними кольорами.

Подібний до одягу Яворівщини й костюм за мотивами Схід­ного Поділля. Основою є вишита сорочка, запаска з крайкою, яка переходить у корсет. Обов’язковим для дівчини є головний убір. Чоловічий костюм складатиметься з вишитої сорочки, штанів та кабату. Для цих костюмів модельєри використали домоткане полотно та льон, переважають пастельні та білі кольори, у вишивці поєднані червоні, жовті та зелені барви.

Ще один костюм розроблено у стилі весільного одягу козацької старшини. Такий костюм складатиметься з сукні, жупана, декорованих орнаментом у бароковому стилі, вишитої сорочки. Дівчина на голові матиме спеціальний убір. Ве­сільний одяг у стилі козацької старшини виготовляли з сучасніших, дорожчих тканин.

Ірина Базилевич, завідувач відділу художньої вишивки і моделювання одягу коледжу імені І. Труша, розповіла “Пош­ті”, що весільний одяг, який став основою для створення осучаснених моделей, носили на території України у ХІХ ст. “Весільний одяг галичан був подібним до повсякденного вбрання, що­правда, багатшим. Переважали світлі кольори, а білого майже не було”, – каже пані Ірина.

Кожен весільний костюм – це ручна робота. Пошиті вони тільки в одному екземплярі, тому студенти намагалися знайти універсальний підхід до пошиття одягу, щоб його могли одягати люди різної статури.

Найближчими днями викладачі коледжу повезуть ве­сільні костюми на виставку в Одеський центр української культури, а відтак вбрання повернуть у фонд, де молодята зможуть його випозичати на весілля. Буде це приблизно після Різдвяних свят. Плата за одяг – благодійний внесок, який молоде подружжя побажає.

І Леся Крип’якевич, й Ірина Базилевич переконані, що молоді українці не залишаться байдужими до такого одягу, адже на­віть тепер є багато пар, які одружуються в українських строях.

Олена Галинович

Джерело:

UA- Reporter.com


Від «Рідної моди»®: Серед української молоді все більш популярним стають весілля в етнічному стилі. Дехто скрупульозно відтворює всі давні обряди. Різні фестивалі допомагають вживу побачити, а потім в точності відтворити всі необхідні атрибути. А дехто просто влаштовує сучасне весілля, але з «етнічними елементами», зокрема використовує одяг в українському етнічному стилі. Для останніх «Рідна мода»® розробила весільний комплект для нареченого і нареченої.


В тему:

У столиці відбувся фестиваль українського народного весілля

У Пирогово пройшло свято “Осінь весільна”

Справжнє українське весілля

Весілля в народному стилі

Благословіть, тату й мамо…

Покутське весілля на Прикарпатті

Віра Матковська: « Раніше українки вінчалися у вишиваному вбранні і власноручна вишиванка гарантувала їм добру долю…»

У Житомирі відбувся етнофестиваль “Поліське весілля”

Старовинний передвесільний обряд “Примірка сорочки” зберігся на Гомельщині

Комплект весільного вбрання від «Рідної моди»®

1 comment to Під весільний вінець в українському національному вбранні

  • Наталія

    Доброго дня.
    Дуже гарна стаття.
    Ми незабароом плануємо одружитись.
    І хотіли б організувати весілля у народному стилі.
    Нам дуже сподобались костюми.
    Підкажіть будь-ласка як можна з Вами звязатись, щоб взяти напрокат такий костюм.
    Дякуємо.

    З повагою,
    Сергій та Наталя