Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

На уроках трудового навчання тернопільські учениці вишили собі сорочки

Сорочки з калиною, дзвіночками і різноманітними орнаментами вишили на уроках трудового навчання учениці дев’ятих класів школи №29. Свої роботи дівчата показали вчителям, організувавши у школі дефіле вишиванок.

Вишивати сорочки на уроці трудового навчання – ідея вчителя Ірини Корчевської. Таким чином учні підтримали ідею управління освіти, яке пропагує одягати вишиванки на випускні. До випускного ученицям ще два роки, проте вишивати вже навчилися. До того ж вишивали вони ще й на гуртках у позаурочний час. Адже лише на уроці не встигали б, розповідає вчитель.

- Це роботи учениць, які вони виготовляли протягом навчального року, тепер же зробили творчий їх захист, – каже Ірина Корчевська.

Нагадаємо, у власноруч пошитому одязі учні пані Корчевської дефілюють вже кілька років поспіль. Приміром, у минулі роки дівчатка демонстрували сукні, спідниці, блузи, фартушки. Ідеї фасонів учениці брали із журналів моди.

Шукали різні узори

На уроці трудового дівчата освоїли різні техніки вишивки, займалися кроєм і шиттям сорочок, продовжує вчитель.

- Дівчата самі вигадували свої номери, самі й стали моделями власних робіт, каже вчитель. – Гадаю, це дуже добре для учнів. Адже вони себе почувають впевненіше та розкутіше, долають комплекси і страх перед публікою.

Кожна учениця, за словами пані Корчевської, вибирала свій фасон сорочки і візерунок. А це дуже копітка праця, яка вимагає терпіння, хорошого володіння кольоровою гамою.

- Дівчата вивчили символи та обереги вишивки. Відомо ж, що кожен візерунок несе свою символіку, – каже Ірина Корчевська. – Колись не можна було, щоб узори на сорочках повторювалися. Якщо в якоїсь дівчини була сорочка з таким же візерунком, то це вважалося ганьбою. То й учениці наслідували народні звичаї, кожна шукала свій власний узор.

Фантазували над фасонами

Також учениці фантазували над фасонами вишиванок. У кого сорочка довша, в кого коротша, в одній рукав коротенький у формі дзвіночка, є рукави і на три чверті, і довгі.

- Раніше ми планували з учнями пошити сорочки у стилі фолк, а вийшли вишиванки, – радіє вчитель. – Тішить це, що дівчатка самі все робили, а не просили мам і бабусь.

Під перед дефіле учениць пані Корчевська розповіла кілька народних звичаїв, пов’язаних із вишиванками. Приміром, коли невістка вишивала свекрусі сорочку, то вимочувала її у солоній воді. Це робили для того, аби потім не лити через свекруху сліз.

- Вишивали колись лише дуже близьким людям: братам, сестрам, коханим, – розповідає пані Корчевська. – Чоловічі сорочки починали вишивати в чоловічий день, жіночі – в жіночий.

Вишивала білим по чорному

Учениці Анаcтасія Качанова (14 р.) і Наталія Журавель (14 р.) пошили свої сорочки у сучасних фасонах. В Анастасії сорочка пошита у формі топа і вишита червоними дзвіночками. Вишиванка має широкий виріз, який відкриває плечі, а знизу – широкий пояс-гумку. Однокласниця Наталія вишила сорочку квітами і калиною. Її сорочка з коротким рукавом, пошита під фасон сучасної блузки. В Анастасії вже є вишиванка, яку вишила бабуся. У Наталії ця сорочка, вишита власноруч, – перша.

- Гадаю, одягнемо вишиванки не раз, – каже Анастасія. – Наприклад, на День міста чи День незалежності.

Дівчата розповіли, що вишивали на канві. Її прикріпили на тканину, з якої мали пошити сорочку. Коли ж візерунок був готовий, витягли нитки канви. Тоді квіти і калина наче розцвіли на тканині.

Цікава вишиванка у дев’ятикласниці Анастасії Лещишин. Узор білими нитками вишитий на чорному полотні.

- Ми разом із мамою вигадали такий узор, – каже дівчина. – Я вишивала шовковими нитками. Було дуже важко, бо нитка тонка і часто закручувалася.

А Марія Півторак навіть до сорочки пошила та вишила візерунком ще й спідничку.

- Я вишивала ниткою-ірисом, – каже дівчина. – А блузку і спідничку пошила із чорного батисту.

До речі, Марія Півторак посіла перше місце із трудового навчання на міській олімпіаді та друге на обласній.

Євгенія ЦЕБРІЙ

Джерело:

“20 хвилин”


В тему:

Юрій Мельничук: Щонайменше 30 сорочок вишивала найбідніша дівчина

Вишиванки з польовими квітами

Креативні колекції

Вишиванка — це стильно

День української вишиванки

«Сфотографуйся на паспорт у вишиванці!»

Folk-одяг: модно чи немодно?

Молодіжна вишиванка “Хміль”

1 comment to На уроках трудового навчання тернопільські учениці вишили собі сорочки

  • Таня

    Круто… Я обожнюю вишиванки… Раніше дивилась на візерунки, як баран,а тепер зрозуміла… Дякую,що створили цей сайт…