Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
знайомі обличчя

«Український рушник» кримчанки Віри Роїк

Поширену думку, що вишивання псує зір, спростовує заслужений майстер народної творчості, Герой України Віра Роїк: «Мені уже 97 років, а я все ще вишиваю без окулярів, читаю, пишу». Незважаючи на такий поважний вік, майстриня особисто приїжджає в регіони, де відкриваються її виставки. у липні минулого року виставка Віри Роїк проходила у краєзнавчому музеї міста Кременчуг.

У творах Віри Роїк втілені найкращі зразки народної вишивки, на її полотнах оживають орнамент та візерунки багатьох регіонів України: Полтавщини, Тернопільщини, Харківщини, Київщини, Буковини та інших. Хоча, як відзначають фахівці, серветки, рушнички, картини, наволочки, сорочки, запаски виконано переважно полтавською гладдю, хрестиком та крученою ниткою. Її полотна пронизані українським духом, піснею та історією країни. Про свою виставку Віра Роїк сказала так: «Ця виставка – то моє внутрішнє життя. Кожен рушник – то спалах моєї душі, то частина життя, то доля моя».

Полтавщина є рідної землею Віри Сергіївни. Адже народилася вона у Лубнах. «Для кожного художника відкриття виставки його творів є великим святом. Для мене це свято подвійне, бо виставка відкривається на моїй рідній землі – Полтавщині. Тут минуло 12 щасливих років мого життя», – зазначила знаменита майстриня вишивки під час відкриття.

У творчому доробку Віри Роїк більше 80 виставок у містах України. Її вишивки бачили також у Німеччині, Латвії, Росії, Естонії, Болгарії, Білорусі та Польщі. За свою діяльність майстриня нагороджена багатьма преміями та медалями. Найвищу нагороду держави – звання Героя України – Віра Сергіївна отримала у 2006 році, у день свого 95-ліття. Крім того, було засновано Міжнародну премію імені Віри Роїк. Рішенням Президії Фонду міжнародних премій золоту медаль та диплом під №1 за значний вклад у примноження національних досягнень і традицій української вишивки вручено самій майстрині.

Марина Макеєва

Джерело:

“Кременчуцька панорама”

09022802sch

Фото з сайту "Кременчугский ТелеграфЪ" www.telegraf.in.ua

09022803sch

Фото з сайту "Кримський діалог" http://www-ki.rada.crimea.ua/kd/index_dialog.html

До речі, в Сімферополі створюється музей «Український рушничок» імені Віри Роїк. Докладніше – на сайті “Українського реєстрового козацтва.


В тему:

Віра Роїк – заслужений майстер народної творчості України (матеріал з енциклопедії “Хто є хто в Україні”)

Магічний рушник

Весільний рушник. Як і навіщо.

Наткала стільки рушників, що ними можна встелити дорогу до Києва

Березнівчанка тче рушники на 200-річному верстаті

Хата-вишиванка

Символіка — це програма майбутнього

2 comments to «Український рушник» кримчанки Віри Роїк

  • було б доречно виставити фото її робіт в цій статті. після прочитанного у мене виникло таке бажання, а подивитись немає можливості

  • admin

    Слушне зауваження. Отже додаємо до статті кілька фото, котрі вдалось знайти в міжмережжі. А також посилку на статтю про Віру Роїк в енциклопедії «Хто є хто в Україні».